Šta je debitna kartica – vrste i kako funkcioniše

Autor
Objavljeno
Ažurirano
debitna-kartica-plaćanje

Postoje različite kartice koje možete izvaditi u banci. Važno je da znate razliku između njih, kako biste odabrali onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Debitna kartica olakšava rukovanje gotovinom, ali je neophodno znati šta je kako bi se izbegle neprijatnosti.

debitna-kartica-plaćanje

Debitna kartica je samo jedna od bankarskih kartica, a ovde ćete videti šta je debitna kartica, kako funkcioniše i koja je razlika između debitne i kreditne kartice.

Šta je debitna kartica

Debitna kartica je kartica koja je povezana sa vašim tekućim računom, i omogućava vam da raspolažete svojim novcem na računu banke u bilo koje doba dana, nezavisno od radnog vremena banke.

Možete je koristiti na istim mestima na kojima se koristi i kreditna kartica. To vam omogućava da koristite debitnu karticu kao sredstvo plaćanja na različitim mestima, a možete je korisitti i za podizanje novca sa bankomata.

Upotreba debitne kartice će povući novac direktno sa vašeg računa. Debitne kartice su uvezane sa nekom od velikih kreditnih kompanija i obično će imati Visa ili MasterCard logotip na sebi.

Prilikom izdavanja kartice dobijate i PIN broj, koji vam omogućava da koristite karticu u trgovini ili na bankomatima.

Kako funkcioniše debitna kartica

Debitna kartica se koristi po istom principu kao i kreditna kartica. Ako plaćate debitnom karticom, prodavac mora da poseduje POS terminal, na koji ćete prisloniti karticu i ukucati PIN. U nekim slučajevima nije potrebno unositi PIN, ukoliko transakcija ne prelazi predviđeno ograničenje.

Podizanje novca sa bankomata se obavlja tako što se kartica ubaci u bankomat, izaberu potrebne opcije, a nakon što unesete PIN, mašina će vam omogućiti pristup novcu.

Obratite pažnju da li bankomati sa kojih podižete novac pripadaju mreži bankomata određene banke, jer ćete u suprotnom verovatno imati troškove transakcije

Kada koristite debitnu karticu na mestu naplate, prodavac će napraviti potraživanje na vašem tekućem računu za iznos sredstava na koji glasi transakcija. Banka može pokazati rezervisana sredstva na vašem računu.

Zatim prodavci kompletiraju transakciju tako što podnose zahteva za povlačenje sredstava, a potom se novac skida sa vašeg računa i pojavljuje u odobrenim transakcijama.

Neki prodavci mogu duže čekati sa podnošenjem zahteva, pa vam sredstva mogu biti rezervisana na par dana.

Debitna kartica vrste

vrste-debitnih-kartica

Debitne kartice se mogu razlikovati po više faktora:

  • Da li su kontaktne ili beskontaktne
  • Za koju kreditnu kuću su vezane
  • Da li se koriste u zemlji ili inostranstvu
  • Da li su dinarske ili devizne
  • Da li imaju dozvoljeni minus ili ne

Beskontaktne kartice pružaju mognućnost plaćanja bez davanja kartice prodavcu ili unošenja PIN-a (do određenog limita), čime se znatno olakšava proces plaćanja. Međutim, svako ko ima vašu karticu može je koristiti za manje transakcije. Zato je veoma bitno da odmah prijavite krađu kartice.

Kreditna kuća za koju su vezane kartice – od kreditne kuće za koju je vezana vaša debitna kartica će zavisiti određene pogodnosti (plaćanje, povezanost sa onlajn platformama kao što je PayPal).

Plaćanje u zemlji ili inostranstvu – Neke debitne kartice vam pružaju mogućnost plaćanja samo u okviru države, dok sa drugim možete plaćati i u inostranstvu.

Dinarska ili devizna debitna kartica – U zavisnosti da li je debitna kartica povezana sa vašim dinarskim ili deviznim tekućim računom. Kartica koja je povezana sa oba računa će obično povlačiti sredstva sa primarnog, a sa sekundarnog ako na primarnom nema sredstava.

Kako da prepoznate transakcije debitnim karticama na računu

Kada gledate u izvod iz banke, transakcije koje su plaćene debitnom karticom se mogu pojaviti kao POS transakcije, a prodavac će biti označen na računu.

Ako vidite ACH transakcije, to znači da je novac direktno povučen sa vašeg računa, tj. da niste koristili debitnu karticu da izvršite transkaciju.

Poznavanje ove razlike vam može pomoći ako pokušavate da utvrdite da li je neko pristupao vašem računu bez dozvole (hakeri koji su vam ukrali podatke i vrše internet plaćanja preko vašeg računa).

Takođe vam može pomoći da prepoznate potrošnju ako prodavac nema pravilnu oznaku. Na primer, možda vaš lokalni restoran brze hrane posluje pod drugim imenom od onoga na reklami.

Razlika između kreditne i debitne kartice

Pitanje debitna vs kreditna kartica zbunjuje mnoge, ali je prilično jednostavno.

Debitne kartice se koriste za plaćanje dobara i usluga, kao i za podizanje novca sa bankomata. Novac se automatski skida sa tekućeg računa, tako da morate da imate dovoljno novca na računu kako biste pokrili transakciju.

Neke banke odobravaju i dozvoljeni minus, kojim se pokriva nedostatak sredstava na tekućem računu prilikom plaćanja.

Kreditna kartica nije povezana sa tekućim računom, već funkcioniše kao izvor pozajmljenih sredstava, koji vam omogućava da kupite nešto odmah, a da to platite kasnije. Trošak kupovine se dodaje na vaš račun kreditne kartice.

Zatim, obično imate izbor da platite račun u celosti do specifičnog datuma (bez kamate) ili da platite minimalan iznos i da rasporedite isplate tokom dužeg vremenskog perioda. Ako se odlučite za drugu opciju, moraćete da platite kamatu.

Kreditne kartice imaju visoku kamatnu stopu, a ubrajaju se u revolving kredit, koji možete da koristite ponovo nakon što ga otplatite.

Prednosti debitne kartice

prednosti-debitne-kartice

Debitna kartica je odličan način za plaćanje dobara i usluga, bilo preko interneta ili u zamenu za gotovinu. Znatno olakšava svakodnevna plaćanja, jer ne morate da nosite gotovinu sa sobom i zatrpavate novčanik sitnim novcem.

Ukoliko koristite debitnu karticu bez dozvoljenog minusa, ne morate da brinete o tome da ćete potrošiti više novca nego što imate, kao i o plaćanju kamate na prekoračeni iznos. Debitnom karticom možete da plaćate samo do iznosa sredstava na računu.

Mere opreza koje treba da preduzimate sa debitnom karticom se ne razlikuju od onih sa kreditnom karticom. Što je brže moguće prijavite sumnjive aktivnosti na svom računu ili fizički nedostatak bankarske kartice.

Kako dobiti debitnu karticu

Većina banaka će vam dati na zahtev debitnu karticu besplatno, ili će vam naplatiti određeni iznos za njeno izdavanje. Uslov je da imate otvoren tekući račun u njihovoj banci.