Online rezervacija avio karte – vodič koji će vam uštedeti vreme i novac

Autor
Objavljeno
Ažurirano
avionske karte,novac i pasoš na stolu

Do skoro je rezervacija avionskih karata bila moguća isključivo u turističkim agencijama i one su se izdavale u štampanom obliku. Ovo je štedelo mnogo vremena i pružalo sigurnost putnicima, što je dodatno potkrepljeno činjenicom da agencije moraju posedovati određene licence kako bi mogle da prodaju karte. Jedina mana im je poprilično velika provizija koju agencije uzimaju za taj posao.

Sa razvojem interneta, putnici su dobili mogućnost da samostalno rezervišu kartu online, u samo nekoliko klikova. Oni sada mogu da pronađu za sebe najjeftiniju opciju i da je u istom trenutku rezervišu, za dan koji im najviše odgovara i bez plaćanja provizije posrednicima u obliku turističke agencije. Ovakav sled okolnosti je značajno umanjio ulogu turističkih agencija u prodaji avionskih karata.

U velikom broju slučajeva ukoliko rezervišete kartu online možete dobiti i popust, koji aviokompanije često daju kao podsticaj korisnicima kako bi nastavili sa korišćenjem njihovih usluga.

U nastavku vam nudimo nekoliko interesantnih mogućnosti koje uvek možete iskoristiti kada poželite da uspešno rezervišete online avio kartu, a da pri tome uštedite i vreme i novac. 

Neka vaša pretraga bude anonimna

Sigurno ste primetili da svaki put kada na istom sajtu, pretražite istu lokaciju nekoliko puta zaredom – cena avionske karte naglo poraste. Na ovaj način sajt želi da vas “zaplaši” i natera na što bržu rezervaciju, pre nego što karta postane još skuplja.

Da biste uvek mogli da vidite najniže cene, pretraga u incognito mode-u neizostavna, jer se na taj način vaše informacije ne prate, a samim tim to utiče i na prikaz cene karte. Kolačići će se resetovati svaki put kada otvorite incognito prozor u vašem brauzeru, tako vam pokazujući samo najniže cene.

Rezervišite kartu mnogo pre samog puta

Ako želite da kupite što jeftiniju kartu, morate pratiti logiku aviokompanija koje ih prodaju: cena karte je viša kako se približava datum putovanja. Stoga, naš savet je da svoju avionsku kartu rezervišete mnogo pre puta, jer je veća verovatnoća da ćete je kupiti za mnogo manje pare.

Osim toga, redovno pratite akcije koje s vremena na vreme imaju aviokompanije, jer je na taj način ponekad moguće pronaći ekstremno jeftinu kartu za neku super destinaciju.

Datumi i vreme polaska letova na monitoru koji se nalazi na aerodromu

Koristite samo najbolje sajtove za pretragu

Za pronalazak najjeftinije avionske karte, uvek koristite samo najbolje i proverene sajtove za pretragu. Na taj način ćete uspeti da izbegnete neprijatna iskustva koja vas mogu zadesiti tokom rezervacije.

U slučaju da vas interesuje kupovina karte nekog od nacionalnih avioprevoznika, čuveni Skyscanner je verovatno najbolja opcija. U pitanju je jedini sajt koji nudi zaista sveobuhvatnu i naprednu pretragu, uz adekvatnu upotrebu filtera koji se tiču broja presedanja i cenovnog opsega. 

Što se tiče low cost letova, manje poznati Azair predstavlja mesto gde ćete na jednom mestu pronaći sve letove niskobudžetnih avioprevoznika iz Evrope i Azije. 

Ukoliko imate svoju omiljenu aviokompaniju, možda bi najbolja varijanta bila da skinete njenu zvaničnu aplikaciju u mobilni telefon. Često se događa da daju velike popuste na rezervaciju i online plaćanje putem aplikacije, a ukoliko naletite na jedan takav popust – možete zaista mnogo uštedeti.

Benefiti fleksibilnosti – nemojte biti vezani za jedan datum

Za povoljnu kupovinu avionske karte, striktna vezanost za jedan datum nije dobra stvar. Važno je da pretraga bude fleksibilna i da se kreće u okviru od nekoliko dana. Na taj način ćete pred sobom imati više opcija, koje će vam dati mnogo veću šansu da pronađete jeftiniju kartu.

Baš iz tog razloga, što ranije krenete u potragu imaćete više vremena da sebi tu fleksibilnost omogućite.

Na kraju, možda i najvažnija stvar – obavezno obratite pažnju na pravila o izmenama i otkazivanju avionskih karata. Veliki broj low cost kompanija ne refundira uplaćeni iznos (čak ni delimično), stoga se informišite o određenoj aviokompaniji i rizicima koje snosite prilikom rezervacije, pre nego što se upustite u potragu.