Najpopularnije kriptovalute na tržištu

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Danas postoji toliki broj kriptovaluta da početnicima može biti teško snalaženje i razumevanje.

Podaci pokazuju kako u svetu postoji preko 8.000 različitih kriptovaluta, dok se beleži njihov porast tokom svake godine.

Za one koji žele da ulože svoj novac ovo može biti konfuzno, dok se javlja preporuka da se prilikom odabira uzmu u obzir faktori poput tržišne vrednosti i obima kupovine.

Koliko god da je zatrpano tržište digitalnih valuta, odvajaju se određene koje zauzimaju najveći tržišni kapital i čine da se najveći deo uloženog novca vrti oko njih.

U nastavku možete pročitati koje su to najpoznatije i finansijski najveće kriptovalute.

#1 Bitcoin (BTC) – vodeća kriptovaluta

  • Tržišna vrednost iznosi 880 milijardi američkih dolara (april 2022. godine);

Bitcoin je na neki način originalna kriptovaluta koja je pionir u ovoj oblasti, a  nastala je 2009. godine od strane kreatora pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Na samom početku je bio kreiran kao otvoreni softver.

Tada je njegova vrednost iznosila 0,30 dolara, ali je u narednim godinama cena stalno rasla i padala. Uprkos silnim oscilacijama, ostao je lider na tržištu kriptovaluta.

Tokom 2021. godine bili smo svedoci možda i najvećih oscilacija, dok ste početkom aprila 2022. godine 1 Bitcoin mogli kupiti za 47,300 američkih dolara.

#2 Ethereum (ETH) – glavni konkurent sa velikim potencijalom

  • Tržišna vrednost iznosi 415 milijardi američkih dolara (april 2022. godine).

Istovremeno kriptovaluta i blokčejn, Ethereum je veoma popularan kod programera zbog svog potencijala koji se krije u takozvanim pametnim ugovorima i mogućnostima za kreiranjem jedinstvenih tokena (NFT).

Vitalik Buterin je pokrenuo Ethereum 2015. godine kao platformu za pisanje skripti pomoću opšteg jezika, koji olakšava stvaranje pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija.

#3 Tether (USDT) – znatno stabilnija kriptovaluta

  • Tržišna vrednost iznosi 79 milijardi američkih dolara (april 2022. godine).

Za razliku od drugih kriptovaluta, Tether je Stablecoin, što znači da je njegova vrednost povezana sa vrednošću američkog dolara ili evra. Hipotetički, vrednost Tether-a bi trebala da bude jednaka ovim valutama koje se izdaju od strane centralnih banaka.

Svoju popularnost je stekla zbog male volabilnosti i samim tim se pojavila kao sigurna opcija za velike investitore.

#4 Binance Coin (BNB) – olakšao trgovinu putem Binance platforme

  • Tržišna vrednost iznosi 68 milijardi američkih dolara (april 2022. godine).

Binance Coin je vrsta kriptovalute koja je znatno olakšala trgovinu i plaćanje naknade na Binance-u, koji predstavlja jednu od najvećih kripto menjačnica na svetu.

Iako je svoju popularnost stekao na ovaj način, njegove mogućnosti su znatno šire, a može se menjati za druge kriptovalute poput Bitcoin-a i Ethereum-a.

#5 U.S. Dollar Coin (USDC)

  • Tržišna vrednost iznosi 53 milijarde američkih dolara (april 2022. godine).

Funkcioniše po istom prinicipu kao i Tether, a predstavlja digitalnu valutu povezanu sa američkim dolarom, te na taj način izražava svoju stabilnost. Omogućava obavljanje globalnih transakcija, pod kontrolom je američkih institucija i pokreće ga Ethereum.

Prema trenutnoj listi top 5 najpopularnijih kriptovaluta možemo zaključiti kako se one po svojoj prirodi razlikuju i da su veliku popularnost u poređenju sa prethodnim godinama stekle one čija je vrednost stabilnija. Pa ipak, i dalje neprikosnoveni Bitcoin drži prvu poziciju kao najvrednija digitalna valuta!