Šta sve možete kupiti kriptovalutom danas?

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Pre samo 11 godina se dogodila prva kupovina kriptovalutama i to kada su dve pice kupljene za danas neverovatnih 10.000 bitkoina. Tada su one vredele 30 dolara, dok bi danas ovo bilo čitavo bogatstvo.

Osim ovog evidentnog rasta, vrednost Bitcoin-a i drugih kriptovaluta redovno pada i podiže se, tako da ljudi u njemu još uvek ne vide sigurno sredstvo plaćanja, već više mogućnost zarade.

Samim tim, nezavisno i decentralizovano tržište kriptovaluta još uvek nije stabilno!

Primera radi, ukoliko danas kupite kafu za jednu jedinicu kripotvalute, a već sutra ona vredi 30 kafa, vi ste na gubitku.

Iako još uvek nije potpuno jasno kakva će biti uloga kriptovaluta u budućnosti, svima je jasno da su one tu i da se postepeno integrišu ili stvaraju svoj finansijski sistem.

Šta se u Srbiji može kupiti kriptovalutama?

Širom primenom Zakona o digitalnoj imovini se može očekivati mnogo veća primena digitalnog novca kod nas, dok se trenutno kriptovalutama u najvećoj meri mogu kupovati tehnika, električni uređaji, gejming oprema.

S obzirom na visoku vrednost Bitcoin-a, malo je onih koji se usuđuju da njime plaćaju, već za ovo koriste manje vredne kriptovalute.

“Cryptoshop” je verovatno prva online kripto prodavnica kod nas gde možete kupovati tehniku i električne uređaje kriptovalutama.

Osim toga, kompanija Mastercard planira uvođenja plaćanja koje će korisnicima korišćenjem kartica skidati novac sa virtuelnog wallet-a umesto bankovnog računa. Brojni startapi rade na tehnologiji blokčejna i stvaraju NFT tokene koje možete kupiti po prinicpu akcija na berzi i nadati se njihovom rastu.

Iako još uvek na svom početku, plaćanje kriptovalutama počinje da živi i kod nas, o čemu svedoče naznake mnogih firmi za implementacijom ovog novog načina plaćanja.

Šta se sve može kupiti kriptovalutama u svetu?

Za razliku od naše zemlje, u svetu je plaćanje kriptovalutama značajnije zaživelo, dok su svest i znanje potrošača na mnogo većem nivou.

Evo nekih primera koji pokazuju šta se smože kupiti u kriptovalutama širom sveta:

  • sajtovi za rezervaciju putovanja Expedia i CheapAir.com prihvataju Bitcoin kao način plaćanja;
  • platforme kao što su Shopify i Square dozvoljavaju malim biznisima da prihvate kriptoplaćanje;
  • WordPress.com, Newegg.com, Etsy.com i Overstock.com su se takođe uključili;
  • sajtovi za kockanje kao što je New Yor State lotto;
  • čak i pojedini restorani poznati širom sveta kao što su Burger King u Holandiji ili The Papa Johns u SAD.

Ovo su samo neki od primera kako se kriptoplaćanje postepeno implementira u sve sfere biznisa i poslovanja, dok velike kompanije prate i postavljaju trendove koji se tiču ovog tržišta.

Da li je pametno plaćati kriptovalutama?

Stručnjaci naglašavaju kako je velika volatilonst kod pojedinih kriptovaluta kao što je Bitcoin, tako da nije isplativo trgovati pomoću nje. Volatilnost se odnosi na posmatranje promena cena u proteklom periodu.

Sa druge strane, pojedine kriptovalute su specijalizovane za svakodnevna plaćanja i samim tim bolja alternativa.

Primera radi, Tether ili USD coin su dizajnirane tako da se troše i koriste brže, dok su istovremeno sličnije novcu koji svakodnevno koristimo. One su vrste Stablecoin-a, odnosno kriptovalute koja je povezana sa realnim svetskim valutama, te na taj način bliže prosečnim potrošačima.

Iako još uvek nije potpuno uređeno tržište, plaćanje kriptovalutama je nezavisno od bilo kod grugog sistema, što mnogima može olakšati i ubrzati poslovanje.

Na osnovu svega, sami procenite koliko je trenutno ovaj vid plaćanja isplativ za vas. Svakako savetujemo da budete u toku sa promenama na tržištu kriptovaluta i ako ništa drugo budete dobro informisani o budućim tokovima!