Koliko košta renoviranje stana i na čemu možete uštedeti?

Autor
Objavljeno
Ažurirano
Nameštanje laminata

Ako planirate kompletno renoviranje kuće ili stana, uvek je preporučljivo da, pre svega, napravite spisak svih bitnih stavki: kada se počinje sa radovima, koliko će oni trajati, i možda i najbitnije od svega, koliko će približno koštati.

Renoviranje često ume da bude mukotrpno, dugotrajno i neizvesno. Mnogi faktori zavise od drugih ljudi, vremenskih prilika i nepredviđenih troškova. Iako se kompletno renoviranje smatra zaista velikim poduhvatom, uz odličnu organizaciju i provereno dobre majstore, ceo taj proces može biti mnogo brži i lakši.

Ono što se ljudi najčešće pitaju pre svih radova jeste: “Kako uštedeti i odakle početi?”. Kako bi vam olakšali ceo ovaj proces, evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam biti od velike pomoći.

#1 Oslobodite se starog nameštaja  

Prvi korak je najpraktičniji i ne košta ništa. Podrazumeva kompletno oslobađanje prostora od starog nameštaja. Ovo je odlična prilika da sve stare i dotrajale stvari pobacate i nabavite nove koje će savršeno da idu uz nov izgled stana.

Počnite od kuhinje. Stare kuhinjske aparate možete vrlo lako zameniti veoma kvalitetnim i novim po izuzetno povoljnim cenama na mestima gde se vrši prodaja malih aparata za kuhinju – Lupo Marshall, Philips, Bosch, Gorenje, i slično. Nakon toga, pređite i na druge prostorije i odložite sve stvari u velike kutije, prethodno procenivši šta ćete zaista zadržati, a šta je za bacanje.

Nakon što ste sklonili sve stvari iz svih prostorija, sledeći korak je skidanje starih pločica, ugradnog nameštaja, sanitarija, podova, električnih prekidača, tačnije svega što planirate da menjate, odnosno što vam predstavlja smetnju tokom radova.

Kada ste sve otklonili u kutijama i kesama, a krevete i ormare prekrili zaštitnim folijama, onda je vreme da otpočnete sa radovima.

#2 Skidanje i postavljanje novog poda ili renoviranje starog?

Skidanje starog poda košta. Najbolja ušteda će biti ukoliko se odlučite da zadržite stari parket uz obavezno lakiranje i hoblovanje. Ako ne želite da skidate postojeći parket, neka okvirna cena za hoblovanje iznosi 10 evra po kvadratnom metru.

Ako se odlučite za skidanje poda kako biste stavili novi, preporučljivo je da skinete parket lajsne koje ne koštaju mnogo, ali i te kako utiču na celokupan izgled vašeg novog enterijera.    

Ukoliko vam je pod u kritičnom stanju i zahteva menjanje, što okvirno košta oko 5 evra po kvadratnom metru. Jeftinije ćete proći ako želite laminat, odnosno povoljniji parket čija je okvrina cena nabavke oko 20 evra po kvadratu. 

Vodite računa da usluge majstora kao što su lepljenje sa neophodnim lepkom takođe koštaju okvirnih 6 evra po kvadratu plus lepak po kvadratu oko 5 evra, što ukupno iznosi oko 11 evra za jedan kvadrat. Cena lajsni zajedno sa ugradnjom je ukupno 11 eura.  

#3 Renoviranje kuhinje i terase po povoljnim cenama

Ukoliko želite da kompletno srušite staru keramiku sa odvozom na šut, okvirna cena toga je 40 evra po kvadratu. Postavljanje novih instalacija košta oko 80 evra po kvadratnom metru, dok lepljenje nove keramike iznosi oko 20 evra po kvadratu.

 Za najjeftiniju varijantu  možete da računate da će vam biti potrebno oko 430 evra za građevinske radove plus oko 10 evra po kvadratnom metru za nabavku samih pločica.

Za farbanje ograde na terasi vam je potrebno oko 30 evra. 

#4 Kupatilo – najjeftinija varijanta renoviranja

Cene rušenja starog kupatila sa uslugom odvoza na deponiju su uglavnom svuda približno iste. Takva usluga košta oko 150 evra po kvadratu. Nove instalacije kanalizacije i vodovda, sa gipsanim radovima i hidroizolacijom okvirno mogu da budu 900 evra po kvadratu.

Najjeftinije po kvadratnom metru za građevinske radove, zajedno sa sanitarijama i pločicama po kvadratnom metru može da vas ispadne okvirnih 1900 evra. Na ukupnu cenu i te kako može da utiče i pravi izbor sanitarija i pločica.

#5 Molerski radovi, grejanje i elektroinstalacije

Četka za krečenje zida

Ukoliko želite najpovoljniju varijantu što se tiče molerskih radova, gletovanje, nanošenje podloge i krečenje poludisperzivnom belom bojom može da vas košta oko 5 evra po kvadratnom evru.

Ukoliko se svi radijatori zadržavaju, samo farbanje cevi može da iznosi oko 70 evra. Ako želite da zamenite sve radijatore, nabavite sušač za kupatilo, uz kompletno farbanje cevi i postavku može ukupno da izađe oko 400 evra. 

Što se tiče nabavke novih elektroinstalacija, najjeftinija cena po kvadratu iznosi okvirnih 250 evra, dok je njihova montaža oko 200 evra. 

Najpovoljniji ukupni iznos po kvadratnom metru

Savetujemo vam da pre svega tražite dobar kvalitet  za odličnu sigurnost vašeg doma i kako ne biste morali da trošite novac na stalne popravke i zamene, jer najjeftinije ne znači uvek i najpovoljnije i najbolje rešenje na duže staze.

Ono što mnoge najviše zanima jeste koliko će je najjeftinija ukupna cena po kvadratu za kompletno renoviranje. Kao što smo videli, mnogo toga može da uđe u konačnu cifru, a ponekad se dešavaju i nepredviđeni troškovi koji idu čak i do 5% od planirane investicije.  

Najpovoljniji ukupni iznos po kvadratnom metru može da iznosi 113 evra, ukoliko pažljivo vodite računa o svemu, dok je neka prosečna cena po kvadratu obično oko 220 evra po kvadratu.

Dobro isplanirajte sve unapred i srećno sa renoviranjem vašeg doma!