Koliko košta sigurnost vašeg doma?

Autor
Objavljeno
Ažurirano
Metalni sef za novac u obliku kućice

Bilo da je reč o kući ili stanu, krov nad glavnom treba da podrazumeva sigurno i udobno mesto za život. Ulaganje u dom ne znači samo opremanje nameštajem i potrebnim funkcionalnim elementima, ili uređivanje enterijera. Ulaganje u dom znači i ulaganje u bezbednost, odnosno investiranje u elemente koji će povećati stepen sigurnosti vašeg životnog prostora.

Postoji mnogo načina da osigurate svoj dom, a svaki od njih ima i svoju cenu. Osim toga, svaki od njih ima različite primene, a izbor ćete najbolje napraviti ako se budete vodili potrebama vašeg životnog prostora.

Interfon – prvi uređaj koji će vam poželeti dobrodošlicu

Ako živite u velikim stambenim zgradama vrlo verovatno već imate interfon, s tim što njegova savremenost zavisi od perioda kada je ugrađen. Ako, pak, živite u kući, ili ste sa stanarima vaše zgrade dogovorili podizanje nivoa bezbednosti,  možete razmotriti savremen tip ovakve zaštite, a to su interfoni sa ugrađenom kamerom. Takođe, danas na tržištu možete pronaći i  Wi-Fi smart interfone, ali i one sa bežičnim zvoncem.

Baš kao što je opus ponude širok, i cene su prilično šarenolike. Kreću se u rasponu od 20 pa sve do 200 evra. Klasični, dvožičani interfon sistem koštaju imeđu 20 i 30 evra, a izdatak varira u odnosu na dodatne funkcije koje interfon ima. Tako se cene za interfone sa ugrađenom kamerom koja snima video u boji kreću od 100 evra pa naviše.

 Kada je u pitanju kupovina interfona, možete je obaviti naručivanjem i plaćanjem preko interneta, ali je važno da imate u vidu da nećete moći sami da ugradite interfon. Tako da na listu troškova treba dodati i novac koji ćete dati za ugradnju interfona.

Video nadzor – vidi ono što vi ne možete

Većina poslovnih objekata ne pravi kompromis kada je video nadzor u pitanju, i ugrađuje ga pre nego što se počne sa bilo kakvim radom. Međutim, sve je češća pojava da se video nadzor postavlja u stambenim objektima. Prilikom ugradnje video nadzora u privatne svrhe važno je raspitati se o zakonskoj regulativi kada je u pitanju snimanje ljudi.

Pre odabira video nadzora potrebno je znati da on uključuje više od sigurnosne kamere, koja nam je najčešća asocijacija na video nadzor. Reč je o složenijem sistemu koji sadrži kameru, uređaje za skladištenje podataka, snimače, kao i kablove za napajanje.

Cena za ovakav komplet može biti od 200 evra pa naviše, što dosta zavisi od brenda ali i od tipa kamere koji ide u okviru kompleta. Sama kamera može koštati od 30 evra pa do 100 evra. Takođe, i za sistem video nazdora važi ista stvar kao i za interfon – ne zaboravite da će i ugradnja imati svoju cenu.

Sefovi – čuva najvrednije kada niste kod kuće

Po nepisanom pravilu u periodu godišnjih odmora, kada većina ljudi napušta svoje domove i odlazi na putovanja, povećava se broj obijanja stanova i kuća. Zato se mnogi plaše da ostave vrednosti poput nakita, satova ali i novčanica i rasterećeno otputuju.

Ovom problemu se može stati na kraj  kupovinom sefa u koji ćete odložiti sve vrednosti. Prve asocijacije na sefove su obično oni iz filma, koji se nalaze u skrivenim prostorima iza slika na zidu, i otvaraju se složenim šiframa.

Međutim, realnost je malo drugačija, i sefovi su prilično uobičajeni predmeti sa vrlo praktičnom namenom. Cene se kreću od 50 evra za klasične sefove sa električnom bravom, od 90 evra za one koji imaju i ključ i električnu bravu. Takođe, cena će zavisiti i od dimenzija sefa ali i od sigurnosti. Najskuplji su vatrootporni sefovi koji mogu biti i do 400 evra.

Alarm i katanci – mali dodatak velike sigurnosti

Ono što možete odmah po useljenju uraditi je kupovina katanca za vašu bravu, ali i ugradnja alarma. Ove male naprave mogu značajno usporiti ili osujetiti potencijalno obijanje vašeg doma. Katance možete staviti i u garažu, ali i na ogradu od dvorišta. Alarmi su, takođe, pogodni za kuće, a možete ih postaviti i na kapiju, ali i blizu ulaznih vrata.

Za kupovinu običnog katanca od svoje plate nećete morati da odvojite više od hiljadu dinara, a kada su alarmi u pitanju raspon cena je malo veći ekvivalentno izbori koji postoji. Alarmi mogu biti od 10 evra pa naviše, zavisi da li uz njih dolazi složeniji sistem postavke.

Nećemo doneti sud o tome u šta je najpametnije uložiti novac, prepustićemo vama da proučite šta je ono što smatrate dobrom investicijom koja će učiniti da vaš dom bude sigurno mesto za život vaše porodice.