Amazon postao druga najvrednija kompanija

Autor
Objavljeno
Ažurirano
shop online

Početkom septembra, Amazon, kompanija koja se bavi onlajn trgovinom, premašio je vrednost od, do skoro nezamislivih, bilion dolara. Ovo ga je smestilo u klub najvrednijih kompanija na svetu i na toj listi nalazi se odmah iza “Epl”-a.

shop online

Od garaže do giganta

Ovu kompaniju osnovao je Džef Bejzos pre 24 godine u garaži u Sijetlu, bila je zamišljena kao mala onlajn knižara, a danas vredi više od ukupnog bruto društvenog proizvoda nekih država (npr. Švajcarske). Čak pola onlajn trgovine u Americi obavi se upravo preko Amazona, koji je, nema sumnje, postao pravi svetski gigant.

Kada je 1997. godine Amazon prvi put izašao na berzu, njegove akcije vredele su 18 dolara, a sada one dosežu vrednost od preko 2.000 dolara i na listi najvrednijih kompanija Amazon tako prestiže mnoge, pa i Majkrosoft.

Amazon je počeo da otvara i prodavnice gde kupci mogu da testiraju proizvod koji nameravaju da kupe, ili da podignu robu ne čekajući poštara i time izbegao veliku manu onlajn kupovine. Najvredniji deo biznisa je prodaja tehnoloških usluga u klaudu. Na Amazonu se, sem ovoga, može naći sve za kupovinu, a od skoro ovaj gigant počeo je da ulazi i u sferu filmova i serija i postao konkurencija Netfliksu u toj oblasti.

Amazon se tokom svog poslovanja suočio sa puno optužbi, a najveću pažnju javnosti privukle su one koje su stizale putem Tviter objava od predsednika SAD – Donalda Trampa. Tramp je u više navrata optužio Bejzosa, koji je vlasnik Amazona, ali i uglednog američkog lista Vašington post, kako ne plaća dovoljno poreza s obzirom na veličinu profita koja njegova kompanija ostvaruje.

Iako je fascinantna priča o neverovatnom uspehu “od garaže do Amazona”, vesti o radu u ovoj kompaniji nekoliko puta su ozbiljno potresle američku javnost. Naime, Njujork Tajms je objavio veliku istraživačku priču o ovome, u kojoj se pozivao na anonimne izvore, tvrdeći kako radnici nemaju osnovne uslove rada, kako aparati prate koliko kutija na sat su zapakovali, a radnici se ohrabruju da prijavljuju svoje kolege ako primete da zabušavaju.

Svakako, uspeh koji je Amazon postigao, neupitan je i neverovatan, a mnogi bi ga nazvali i pravim ostvarenjem amerčkog sna.