Početkom septembra, Amazon, kompanija koja se bavi onlajn trgovinom, premašio je vrednost od, do skoro nezamislivih, bilion dolara. Ovo ga je smestilo u klub najvrednijih kompanija na svetu i na toj listi nalazi se odmah iza “Epl”-a.

shop online

Od garaže do giganta

Ovu kompaniju osnovao je Džef Bejzos pre 24 godine u garaži u Sijetlu, bila je zamišljena kao mala onlajn knižara, a danas vredi više od ukupnog bruto društvenog proizvoda nekih država (npr. Švajcarske). Čak pola onlajn trgovine u Americi obavi se upravo preko Amazona, koji je, nema sumnje, postao pravi svetski gigant.

Kada je 1997. godine Amazon prvi put izašao na berzu, njegove akcije vredele su 18 dolara, a sada one dosežu vrednost od preko 2.000 dolara i na listi najvrednijih kompanija Amazon tako prestiže mnoge, pa i Majkrosoft.

Amazon je počeo da otvara i prodavnice gde kupci mogu da testiraju proizvod koji nameravaju da kupe, ili da podignu robu ne čekajući poštara i time izbegao veliku manu onlajn kupovine. Najvredniji deo biznisa je prodaja tehnoloških usluga u klaudu. Na Amazonu se, sem ovoga, može naći sve za kupovinu, a od skoro ovaj gigant počeo je da ulazi i u sferu filmova i serija i postao konkurencija Netfliksu u toj oblasti.

Amazon se tokom svog poslovanja suočio sa puno optužbi, a najveću pažnju javnosti privukle su one koje su stizale putem Tviter objava od predsednika SAD – Donalda Trampa. Tramp je u više navrata optužio Bejzosa, koji je vlasnik Amazona, ali i uglednog američkog lista Vašington post, kako ne plaća dovoljno poreza s obzirom na veličinu profita koja njegova kompanija ostvaruje.

Iako je fascinantna priča o neverovatnom uspehu “od garaže do Amazona”, vesti o radu u ovoj kompaniji nekoliko puta su ozbiljno potresle američku javnost. Naime, Njujork Tajms je objavio veliku istraživačku priču o ovome, u kojoj se pozivao na anonimne izvore, tvrdeći kako radnici nemaju osnovne uslove rada, kako aparati prate koliko kutija na sat su zapakovali, a radnici se ohrabruju da prijavljuju svoje kolege ako primete da zabušavaju.

Svakako, uspeh koji je Amazon postigao, neupitan je i neverovatan, a mnogi bi ga nazvali i pravim ostvarenjem amerčkog sna.