Američke takse na kinesku robu – Kina kreće u kontranapad

Autor
Objavljeno
Ažurirano
sukob kine i amerike

Dve najveće svetske ekonomije – Američka i Kineska trenutno se nalaze u sporu, za koji američki predsednik Donald Tramp predviđa da će eskalirati. Naime, Sjedinjene Američke Države su danas uvele nove takse na uvoz robe iz Kine.

sukob kine i amerike

Kina takođe primenjuje kontramere

Prema najnovijim informacijama, Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vredne 34 milijarde dolara, za šta se predviđa da je samo prvi korak u uvođenju niza taksi. Ministarstvo Kine je već reagovalo na ove akcije.

Kako je saopšteno, Ministarstvo trgovine Kine je saopštilo da će biti primorano da krene u neophodan kontranapad, ali detalje još uvek nisu naveli. Peking je prethodno već objavio listu američkih proizvoda, na koje će primeniti kontramere. Neki od ovih proizvoda su soja, viski i električni automobili.

americki predsednik donald tramp

Tramp najavio nove takse

Indeksi na azijskim berzama beleže solidne dobitke. Pred kraj trgovanja, japanski Nikei 225 je u plusu 1,3 odsto, Šangajski kompozitni indeks je porastao 1,2 odsto, kao i hongkonški Hang Seng, dok je južnokorejski Kospi u plusu 0,8 odsto.

Kako je Donald Tramp najavio, u planu su dodatne američke takse na kinesku robu vrednu 16 milijardi dolara. One će stupiti na snagu za dve nedelje. SAD su spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe čija je vrednost 200 milijardi dolara, a nakon toga i 300 milijardi dolara.

Ovo će se desiti ako Peking ne pristane na američke zahteve, i nastavi sa svojim kontrapotezima. Ukoliko do ovoga zaista dođe, biće pogođena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara. Prošle godine je u Sjedinjene Američke Države uvezena roba iz Kine u vrednosti od 506 milijardi dolara.