Apple vredi više od bilion dolara

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Kompanija Apple zvanično je postala prva američka kompanija sa tržišnim kapitalom većim od bilion, odnosno hiljadu milijardi dolara. Vrednost ove kompanije je samo tokom 2018. godine porasla za više od 20 odsto.

Povećanje prihoda uprkos očekivanjima

Iako je najnoviji iPhone X na početu beležio prodaju koja je bila slabija od očekivane, to nije sprečilo kompaniju Apple da preokrene situaciju na tržištu i zabeleži solidan porast vrednosti na berzi.

Vrednost akcija je porasla nakon objavljivanja poslovnih rezultata Applea za drugi kvartal 2018. Rezultati su bili bolji od očekivanih, prodaja iPhone-a X se poboljšala, i sve ovo je najavilo dalje pozitivne poslovne ishode.

Sada na vrhu, a nekad na ivici bankrota

Apple je prešao granicu od hiljadu milijardi dolara tržišne kapitalzacije zahvaljujući dobroj prodaji modela iPhone 8 i 10, a posebno dobra prodaja zabeležena je u Kini i Japanu. Porastu vrednosti doprinela je i zarada od usluga koje pruža App Store, koja je u porastu.

Iako sada ima bilionsku vrednost, Apple je 1997. bio na ivici bankrota sa akcijama koje su vredele manje od jednog dolara. Kako bi opstali, Apple je vratio u kompaniju osnivača Stiva Džobsa kao privremenog direktora, i uz njega i pomoć Mcrosofta u iznosu od 150 miliona dolara, kompanija se izvukla.

Stiv Džobs je potom uveo popularne proizvode – iPad i iPhone koji su odgovorni za planetarnu popularnost ove kompanije. Ostalo je istorija.