Austrijancima 3 slobodna dana nedeljno – Uvedeno fleksibilno radno vreme

Autor
Objavljeno
Ažurirano
sat na stolu

Austrijanci će od sada imati više prilike za produženi vikend. Kako je Austrijska vlada dogovorila, u ovoj državi je uvedeno fleksibilno radno vreme, koje će njenim zaposlenima omogućiti da u skladu sa ličnim preferencijama rasporede svoje poslovne obaveze.

zastava austrije

Kako izgleda novi model radnog vremena?

Vlada je istakla da se broj predviđenih radnih sati u nedelji neće smanjiti ovom odlukom. Dnevni rad od 8 sati, tačnije 40 sati rada nedeljno, kako je i predviđeno zakonom, će i dalje ostati pravilo.

Ono što je predviđeno novim modelom radnog vremena jeste da prosečno nedeljno radno vreme ne sme prekoračiti 48 sati, a nedeljna gornja granica ostaje na 60 sati. Istovremeno, zaposlenima će se omogućiti da kreiraju sebi radni dan od 12 sati, i na taj način na poslu provode 4 radna dana u nedelji.

Ukoliko dođe do povećanja radnih sati, zaposleni će imati pravo da to odbiju iz ličnih razloga, kao što su na primer obaveze oko dece. Novi zakon neće dirati u dodatke za prekovremene sate.

sat na stolu

Prekovremeni sati – isplata ili slobodni dani?

Novi model radnog vremena uveo je i odredbe koje se tiču rada tokom vikenda. Zaposlenima je moguće naložiti rad za vikend ili tokom praznika, ali maksimalno 4 puta u godini, i ne tokom četiri uzastopna vikenda.

Zaposleni će moći da izaberu da li žele da prekovremene sate upišu kao slobodne dane, ili im više odgovara da za njih traže odgovarajuću novčanu nadoknadu.

Vlada Austrije ističe da je razlog ovih promena potreba za prilagođavanjem modernim uslovima života. Na ovaj način zaposleni će imati više mogućnosti za produženi vikend, a preduzetnici će moći da pokriju proizvodnju tokom velike potražnje.