Cena goriva ponovo skočila

Autor
Objavljeno
Ažurirano
gorivo na pumpi

Vest da je sirova nimfa na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, nije uticala pozitivno na cene goriva kod nas. Iako je bilo za očekivati da će pad cene nafte dovesti do smanjene cene goriva, one su zapravo porasle za nekoliko procenata.

gorivo na pumpi

Evo kakve su cene goriva

Krajem prethodne nedelje je cena benzina od 95 oktana bila veća za 1,2 do 2 dinara po litru (zavisno od toga o kojoj kompaniji i pumpi je reč). U petak je cena litre ovog goriva iznosila između 154,2 do 154,9 dinara po litru na pumpama u Beogradu. Na nekim benzinskim stanicama duž auto-puta, benzin je bio i nešto skuplji.

Kada je u pitanju evrodizel, njegova cena je povišena manje u odnosu na 95 oktan. Cena je porasla u proseku za 1 do 1,5 dinar, pa su ovo gorivo prodavali po ceni od 163,4 do 163,9 dinara po litru.

Poskupljenje nije zaobišlo ni one koji za pogon svojih vozila koriste auto-plin (TNG). Litar TNG-a je na pojedinim pumpama poskupeo i za 3,5 dinara, pa se u petak prodavao i za 78 dinara. Ovog leta nije došlo do sezonskog pojeftinjenja.

Cene će ipak biti niže

Kako kaže Bora Tadić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, trenutni porast cene goriva je rezultat rasta cena u periodu od pre mesec i više dana. Nakon što se ukalkulišu trenutne niže cene sirove nafte na svetskim berzama, doći će do pada cena goriva kod nas.

U Srbiji od 1. januara 2011. cene goriva ne određuje država, već se one formiraju tržišno. Međutim, kako Tadić navodi, država i sada, kroz akcize, može da utiče na cenu goriva.