Crnogorski apartmani plaćeni bitkoinom

Autor
Objavljeno
Ažurirano
plakat za bitcoin

Bitkoin je digitalna i globalna valuta koja, čije usvajanje i korišćenje nastavlja da raste iz godine u godinu. Ova kriptovaluta postala je popularna širom sveta, pa ni Crna Gora nije izuzetak. Kada se govori o potrošnji struje za rudarenje bitkoina, ova zemlja je prva u regionu.

bitcoin na gomili novca

Više od 5 000 evra za rudarenje bitokina

Kada je u pitanju Crna Gora, cena potrošnje struje za rudarenje jednog bitkoina iznosi 6 384 dolara, što je najskuplje u regionu, ali i skuplje u odnosu na neke druge i razvijenije države. Ovaj trošak za struju gotovo dostiže sadašnju berzansku vrednost bitkoina koja iznosi 6 489 dolara, odnosno oko 5,5 hiljada evra.

Trenutno je vrednost ove kriptovalute na sedmomesečnom minimumu, što je posledica hakerskog napada na Koinrejl – južnokorejsku menjačnicu kriptovaluta. Ovaj događaj je rezultirao masovnom prodajom.

Vrednost najvrednije svetske kriptovalute je krajem 2017. godine dostigla neverovatnu cifru od 20 000 dolara, kao posledica toga što je tokom protekle godine porasla i više od deset puta.

plakat za bitcoin

Apartmani na Zavali prodati za bitkoine

Plaćanje preko interneta bitkoinom je uzelo maha u Crnoj Gori, o čemu svedoči i činjenica da je krajem prošle godine Kompanija Startex odučila da uvede mogućnost plaćanja usluga i proizvoda bitkoinom u Dukley hotelu, restoranu i marini u Budvi.

Prema proceni analitičara je već nekoliko hiljada građana Crne Gore učestvovalo u trgovini ovom virtuelnom valutom, a početkom juna su na Zavali prodata tri apartmana po ceni od 420 bitkoina.

Koristeći prosečne podatke za 3 vrste opreme za rudarenje i cene električne energije u 115 zemalja iz januara, Elite Fixtures je sastavio listu troškova rudarenja jednog bitkoina. U zavisnosti od kvaliteta i vrste opreme, za rudarenje bitkoina potrebno je između 548,56 i 2194,22 dana.