Kina uzvraća udarac – Takse na američku kafu, med i hemikalije

Autor
Objavljeno
Ažurirano
zastava amerike i kine

Sukob dve najveće svetske ekonomije – Kine i SAD-a se nastavlja. Kineska vlada najavila je takse na određene američke proizvode, kao odgovor na povećanje taksi na uvoz kineske robe u Ameriku, koje su uvedene 6. jula.

zastava amerike i kine

Kineska vlada: Tramp ugrožava svetsku privredu

Kineska vlada je najavila listu američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara na koje će uvesti takse, među koima su američka kafa, med, kao i industrijske hemikalije. Ova mera predstavlja odgovor na nove pretnje Vašingtona o povećanju carina.

Ministarstvo finansija Kine optužilo je administraciju predsednika Donalda Trampa da ugrožava svetsku privredu, pošto je predložila uvođenje dodatnih nameta od 25 odsto na kineske proizvode u vrednosti od 200 milijardi dolara. Razlog ovome je, kako je navedeno, spor oko politike Pekinga prema tehnološkim kompanijama.

Tramp odlučan da promeni trgovinsku praksu

Kako je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou izjavio, Kina ne sme da potceni odlučnost američkog predsednika Donalda Trampa da promeni trgovinsku praksu. Dok Kina upućuje nove pretnje o uvođenju uzvratnih trgovinskih mera protiv Vašingtona, on je spreman da ide još dalje.

Prema kineskom ministru trgovine, nove carine na uvoz američke robe predstavljaju složene mere odmazde. Ovo je reakcija na nedavnu pretnju Bele kuće da će carine na robu iz Kine u vrednosti od 200 milijardi dolara podići sa 10 na 25 odsto. Najavljeno je će nove carine stupiti na snagu u septembru.