Kineske kartice od sada aktivne i u Srbiji

Autor
Objavljeno
Ažurirano
kartice i novac u novcaniku

Naše tržište je od sada otvoreno za najzastuljeniji kartičarski sistem, prihvaćen u 168 zemalja. Reč je “Junion pej internešnal” karticama, čije je korišćenje u našoj zemlji odobrila Narodna banka Srbije.

kartice i novac u novcaniku

“Junion pej” na 280 bankomata u Srbiji

Prva transakcija karticom “Junion peja” obavljena je na bankomatu Poštanske štedionice u Beogradu. Ovom činu prisustvovala je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja smatra da je uvođenje ovog sistema u našu zemlju samo potvrda dobrih odnosa Srbije i Kine.

Predstavnik ove kompanije je simbolično podigao prvih 1000 dinara sa svoje “Junion pej internešnal” kartice. Od sada je moguće podići novac sa ovih kartica na 280 bankomata Poštanske štedionice u Srbiji, a u pripremi je i njihova upotreba u trgovačkoj mreži.

U svetu je u okviru ovog kartičarskog sistema odobreno oko 6,5 milijardi kartica, što predstavlja polovinu svih platnih kartica u svetu.

Srbija najbolji prijatelj Kine

Narodna banka Srbije je prošlog novembra potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom “Čajna Junion Pej”. Utvrđene su osnove za saradnju “JunionPeja” i nacionalnog “Dina kard” sistema, koja će obezbediti izdavanje zajedničke “Dinakard – JunionPej” kartice u Srbiji, ali i njeno korišćenje u inostranstvu.

Ovo znači da će na svim mestima u svetu gde je moguće plaćanje “JunionPej” karticama, moći da se plati i “Dina” karticom. Kako je guverner NBS-a izjavila, sistem “JunionPej” ne guši druge nacionalne sisteme, već im pomaže da rastu i da se razvijaju.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mačang je naglasio da je Srbija među Evropskim zemljama najbolji prijatelj Kine, i da imaju izuzetnu saradnju. Brojni građani Kine koji posećuju našu zemlju će sada moći da koriste svoje kartice u Srbiji.

Pročitajte i ostale korisne informacije o svetu bankarstva, finansija i kredita na sajtu Finolog.