Kinezi investiraju u Zrenjanin: Potpisan važan sporazum za Srbiju

Autor
Objavljeno
Ažurirano

U aprilu naredne godine počinje izgradnja fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, a posla će biti, kako se navodi, za više od hiljadu i dve stotine radnika. Ovo je samo jedan od dogovora koji je postignut sa kineskom kompanijom “Šagdong Linglong” u Pekingu.

Ovaj dogovor sklopljen je u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Letnjem ekonomskom forumu dok će prema memorandumu koji je ministar finansija Siniša Mali potpisao, gigant u proizvodnji automobilskih guma, gradnju fabrike u Srbiji početi u martu.

Početak investicija u iznosu većem od 870 miliona evra počinje već u aprilu, a ovaj sporazum od velikog je značaja ne samo za Zrenjanin već i za celu Srbiju.

Šta Srbija dobija novim sporazumima?

“Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara sa ‘Šangdong Lindongom’, njegovim kooperantom i sa jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin”, poručio je ministar kada je stigao u Peking.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i drugi članovi delegacije Republike Srbije, a navodi se i da postoji interesovanje još četiri kooperanske kineske kompanije da investiraju u Srbiju. Značajno je da će biti otvoreno oko hiljadu i dve stotine radnih mesta, a taj broj mogao bi da bude i veći.

Kina je polovinom ove godine ušla u 20 najinovativnijih ekonomija na svetu, a kada se uzmu u obzir svi aspekti poslovanja, kineska snaga inovacija postaje sve više zapažena u brojnim oblastima.