Kiše dovele do skoka cena na pijacama

Autor
Objavljeno
Ažurirano
prodaja voca

Zbog naleta oluja i kiše ovog leta neće trpeti samo odlazak na plažu. Kako je najavljeno, zbog vremenskih uslova prethodnih meseci vrlo je realno očekivati skok cena na pijacama i u marketima.

prodaja voca

Voće lošijeg kvaliteta u odnosu na prošlu godinu

Štete koje su nastale na usevima kao posledica brojnih kišnih dana najviše su pogodile poljoprivrednike. Za razliku od prethodne godine, sada problem nije u količini voća, već u njegovog kvalitetu. Prema trenutnoj situaciji, barem 50 odsto poljoprivrednih proizvoda otići će u preradu, odnosno džem i rakiju.

Poljoprivrednici su najoštećeniji, ali i građani su pogođeni rastom cena voća i povrća. U odnosu na prošlu godinu, grožđe, borovnice i kruške su skuplje za 100 dinara, breskve za 50, a šljive za 30 dinara.

Ni kada je povrće u pitanju situacija nije bolja. Paradajz je u odnosu na 2017. godinu poskupeo za 50 dinara, spanać za 60, a cvekla i krompir za 20 dinara.

Prilika za uvoznike

Uvoznici će, naravno, iskoristiti datu situaciju. Prema rečima Miladina Ševarlića, profesora sa Poljoprivrednog fakulteta, uvoznički lobi zaradiće na uvozu hrane slabijeg kvaliteta, a cene će biti oko 10 odsto veće zbog troškova uvoza iz inostranstva.

Osim klimatskih uslova, otežavajući faktori za poljoprivrednike jesu i rast cene repromaterijala za voćarsku proizvodnju, kao i rast cene dizela koji se koristi u proizvodnji poljoprivrednih kultura.

Ipak, kao što je pomenuto, najveća šteta neće biti u povećanju cena, već u lošijem kvalitetu. Najgore će svakako proći poljoprivredni proizvođači, jer je moguće da će veliki ekonomski gubitak naterati mnoge da prestanu da se bave proizvodnjom.