Ko može da očekuje povećanje plate?

Autor
Objavljeno
Ažurirano
novac raste

Vesti o smanjenju penzija i plata koje su prethodnih godina uzdrmale našu zemlju, napokon su pozitvne. Kako je ministar finansija Siniša Mali saopštio, trenutno postoji suficit u budžetu koji je i te kako ohrabrujući, i koji će brzo dovesti do povećanja zarade.

novac raste

Više plate i nova radna mesta u centrima za socijalni rad

Kako je već najavljeno povećanje plata se može očekivati do kraja ove godine, tačnije od septembra. A ko prvi može da očekuje više novca?

Zaposleni u centrima za socijalni rad i domovima za smeštaj dece i odraslih će među prvima dobiti povećanje, a ovi centri će ujedno dobiti i nova radna mesta. Ovim centrima, prema rečima ministra za rad Zorana Đorđevića, evidentno nedostaje kadar, a radiće se i na poboljšanju njihove infrastrukture, jer su uslovi rada takođe veoma bitni.

Stručni radnici i medicinsko osoblje sve češće odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom platom, pa to dovodi do nedostatka stručnjaka u Srbiji. Ministar Đorđević je najavio da će ubuduće u centrima za socijalni rad raditi stručni ljudi, koji poseduju obrazovanje iz te oblasti, ali koji će takođe proći neku vrstu kadriranja odnosno profilisanja.

Novi aranžman sa MMF-om potvrđuje ekonomske rezultate

Siniša Mali je izjavio da je novi aranžman sa MMF-om samo dokaz da su javne finansije konsolidovane, i potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata Srbije. Ovaj aranžman ne podrazumeva finansijska sredstva, već se od njega očekuje jačanje institucija, jačanje konkurentnosti privrede i ubrzanje i uvećanje već postignute visoke stope rasta.

Predstoje razgovori sa MMF-om oko povećanja plata i penzija, a u septembru će se znati tačno kada će se to desiti i koliko će uvećanje biti. Vlada Srbije je u junu predložila predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru od 8 do 10 odsto.

Prema planu Vlade povećanje od 10 odsto namenjeno je lekarima, prosvetnim radnicima i policiji, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata oko 8 odsto.