Najavljeno povećanje plata – Suficit u budžetu 30 milijardi dinara!

Autor
Objavljeno
Ažurirano
kasica i metalni novac

Kako je ministar finansija Siniša Mali saopštio, u toku ove godine se može očekivati povećanje plata i penzija. To će biti omogućeno zahvaljujući suficitu u budžetu, koji trenutno iznosi 30 milijardi dinara.

kasica i metalni novac

Suficit umesto planiranog deficita

S obzirom na to da je predviđan deficit od preko 22 milijarde, trenutno stanje u budžetu za prvih šest meseci 2018. godine je i te kako ohrabrujuće. U budžetu se dakle trenutno nalazi oko 50 milijardi više od planiranog, dok je stopa nezaposlenosti od 13 do 14 odsto.

Kako je Siniša Mali najavio, višak novca u budžetu biće iskorišćen za pokretanje privrede, ali i za to da se obezbede nova radna mesta i da se povećaju plate i penzije onima koji su pretrpeli najveći teret.

Stopa rasta privrede najviša u regionu

Najavljenim povećanjima plata doprineće stopa rasta privrede od 4,6 odsto. Ovo će ujedno omogućiti i nova ulaganja u infrastrukturu. Prema rečima ministra finansija, bilo je teško izboriti se za razvoj privrede i finansijsku stabilnost, a sada se radi na tome da se rast privrede još više ubrza.

Srbija je trenutno, kada je u pitanju stopa rasta privrede, lider u regionu! Inflacije skoro da nema, a u skladu sa stabilnom ekonomijom bi trebalo težiti ka traženju novih izvora rasta, i povećanju životnog standarda ljudi. Srbija trenutno ima robnu razmenu od 3,9 milijardi evra sa zemljama u regionu.

Naša zemlja je trenutno lider u regionu i kada su u pitanju digitalizacija i IT sektor. To je bio prioritet vlade jer je ovo trenutno veliki trend u svetu, pa je i veliki broj mladih ljudi koji svoju šansu vide upravo u ovim najtraženijim zanimanjima.

Siniša Mali istakao je i važnost digitalizacije u sektoru usluga, i podsetio da je projekat “e-beba” omogućio roditeljima da bebu prijave već u porodilištu, čime se uštedelo 2,2 miliona dinara koje su građani plaćali za takse. Po njegovim rečima, podrška digitalizaciji gura Srbiju da bude u vrhu u svetu kada je u pitanju ova oblast.

Pored navedenih planova, jedan od prioriteta je i reforma poreske administracije i novi Pravilnik o PDV-u, što će ubrzati analizu oko povraćaja PDV-a, na koji privrednici dugo čekaju.