Novi trgovinski sporazum između SAD i Meksika

Autor
Objavljeno
Ažurirano
donald tramp

Aktuelna spoljnopolitička dešavanja na relaciji Sjedinjene Američke Države – Meksiko najavljuju kraj 24 godine starog Severnoameričkog sporazuma o spoljnoj trgovini (NAFTA). Pregovori o izmeni ovog sporazuma počele su još pre godinu dana, a da li će njihov kraj značiti zaista samo izmene postojećeg ili stvaranje potpuno novog sporazuma, pokazaće buduća dešavanja.

donald tramp

Šta donosi novi sporazum u odnosu na aktuelni?

Iako pregovori o novom trgovinskom sporazumu još uvek traju a zavise i od brojnih faktora kao što je stav Kongresa o ovom pitanju i spremnost Kanade da prihvati novonastale uslove, već su sasvim izvesne određene razlike u odnosu na odredbe NAFTA:

  • NAFTA je multilateralni sporazum sklopljen 1994. godine između SAD-a, Meksika i Kanade. Pregovori o izmeni, odnosno stvaranju novog trgovinskog sporazuma se u ovom trenutku grade na bazi bilateralnih pregovora između Meksika i SAD-a. Pregovori SAD-a sa Kanadom tek treba da počnu, ali je neizvesno da li će se i treća članica NAFTA usaglasiti sa novim uslovima.
  • Dok Meksiko najavljuje izmene postojećeg sporazuma, Donald Tramp je kao tradicionalni kritičar NAFTA, potpuno odbacio njegove odredbe ali i sam naziv. Pregovore koji su u toku je okrakterisao kao put u novi “Trgovinski sporazum Sjedinjenih Američkih Država i Meksika”.
  • Postoje nagoveštaji o uključivanju “klauzule o vremenskom ograničenju” koja bi značila automatsko okončanje Sporazuma posle pet godina u slučaju da ne bude obnovljen. Sporazum iz 1994. godine nije imao ovakvu odredbu, a inicijativa SAD za uvođenje ove klauzule je zasad sporna.
  • Iako odredbe novog sporazuma još uvek nisu u potpunosti poznate, izvesno je da će najveći “dobitnik” na kraju ovog procesa biti automobilska industrija. Nove odredbe zahtevaju da najmanje 75% delova u automobilu  bude proizvedeno u NAFTA regiji kako bi se vozilo moglo uvoziti bez carina u odnosu na 62,5% koji su bili predviđeni sporazumom iz 1994.

Budućnost novog sporazuma je još uvek neizvesna, pogotovo u pogledu toga ko će sve učestvovati u njegovom sklapanju. U ovom trenutku su izvesne samo dve strane, Meksiko i SAD koji pregovaraju o odredbama Sporazuma, dok će sudbina Kanade u trgovinskom smislu biti poznata nakon okončanja pregovora sa ovom zemljom.