Novost za proizvođače plastike – Zabrana plastičnih kesa

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Najlon kese su jedna od onih svakodnevnih navika koje štete životnoj sredini. Plastične kese napravljene su od neusproizvoda nafte ili prirodnog gasa, pa je njihov negativan uticaj na životnu sredinu neosporan. Ove kese uglavnom završe na deponijama, a za njihovu razgranju potrebno je od 400 do čak 1.000 godina. U mnogim državama, pogotovo na zapadu, one su odavno stvar prošlosti.

Proizvođači plastičnih kesa u Srbiji su do sada ostvarivali visok profit njihovom proizvodnjom, čak i dok su one bile potpuno besplatne u prodajnim objektima. Potrošačima su one takođe odgovarale – praktične su, izdržljive i postale su deo navike.

Građani sve svesniji lošeg uticaja najlon kesa

U Srbiji je svest o štetnosti plastičnih kesa na sve višem nivou, a mnogi prodajni lanci kao što su Idea i Lilly počeli su da ih naplaćuju. Skupština grada Beograda, kako je najavljeno, doneće odluku o zabrani plastičnih kesa na teritoriji Beograda do kraja ove godine. Odluka će stupiti na snagu tek početkom 2020. godine – kako bi se proizvođačima plastike, ali i prodajnim lancima dalo dovoljno vremena da se prilagode novonastalim okolnostima.

Naime, proizvođači plastike su, sem za dobit koju su do sad ostvarivali, zabrinuti i za radna mesta koja nakon stupanja ove odluke na snagu neće biti potrebna. Ipak, Srbija je u obavezi da usvoji i implementira niz standarda EU, pa samim tim i otvori poglavlje 27 koje se odnosi na ekologiju. S obzirom da je ovo poglavlje najskuplje, jedan od načina da se smanje troškovi jeste zabrana najlon kesa, pa neće čuditi ako ova odluka uskoro bude doneta i na nivou čitave Srbije.