Odnosi SAD-a i Kine obeležili skupštinu MMF-a

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Nedavno održan godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke na Baliju obeležilo je pitanje trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Osim toga, MMF i Finansijski odbor su pozvali sve države da osiguraju održiv ekonomski rast u cilju stabilnosti na globalnom nivou. Ekonomski rizici se povećavaju, a sve strane su upozorene da ne devalviraju veštački svoje valute kako bi ih učinili konkurentnijim.

Trgovinski rat najvećih svetskih privreda

Odnosi između Amerike i Kine su se zaoštrili kada su američki zvaničnici počeli da se žale na navodne težnje Pekinga da istisne SAD sa kineskog tržišta. Najavljene su carine prema Kini, a ona je obećala primenu istih mera kako bi zaštitila svoje interese i održala red u međunarodnoj trgovini. Kina nije naročito osetila nametnute carine iz prostog razloga što ova država više izvozi u SAD, nego što uvozi iz njih.

Guverner kineske Centralne banke Ji Gang je iskazao svoju zabrinutost ovim povodom ocenjujući protekcionizam i trgovinske tenzije kao najaveći rizik za svetsku privredu u ovom trenutku. Postoje nagoveštaji da će se dve velike sile uskoro sastati kako bi postigle dogovor oko smanjenja, odnosno okončanja napetosti koje okupiraju pažnju čitavog sveta.

MMF prepoznao rast i stabilnost u srpskoj ekonomiji

Delegacija Srbije na čelu sa guvernerom Narodne banke Srbije, Jorgovankom Tabaković,  sastala se u Indoneziji sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda, Tao Žangom. Na sastanku su sumirani rezultati koje je ostvarila srpska privreda u prethodnom periodu, analizirana su trenutna makroekonomska kretanja i sprovođenje novog ekonomskog programa koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike.

Istaknuto je da se inflacija u Srbiji zadržava na vrlo niskom nivou, prepoznat je povoljan kreditni rejting i postojanje snažne tendencija ka rastu zaposlenosti i standarda građana u Srbiji. Tao Žang je ocenio i da je pad javnog duga znatno brži od očekivanog, te da će MMF nastaviti da pruža punu podršku reformama u Srbiji.

Celokupni zaključak Godišnje skupštine MMF-a je da se rast svetske privrede primetno usporava, ali da je i dalje snažan. Centralni problem se tiče trgovinskog rata između Kine i SAD-a koji, ukoliko se svede na minimum, može da spreči širenje većih ekonomskih problema u svetu.