Održana konferencija “Zapadni Balkan 2030”

Autor
Objavljeno
Ažurirano

U Beogradu je krajem semptembra održana dvodnevna konferencija čija je tema bila “Zapadni Balkan – vizije, želje i realnost”. Privrednici regiona, ali i oni iz EU uzeli su učešće na ovom seminaru i saglasili se oko nekoliko ključnih tema.

Ono što je bio glavni motiv ove konferencije je da se sumiraju greške, ali i prednosti ekonomija država zapadnog Balkana iz prošlog perioda, pa onda u odnosu na to dođe do zajedničkih zaključaka na šta u budućnosti treba misliti pri privrednom delanju domaćih i stranih privrednika u ovom regionu.

Odliv mozgova jedan od najvećih problema

Privrednici su se saglasili kako je odliv mozgova sa prostora zapadnog Balkana veliki problem za ekonomije ovih država, pre svega zbog sve većeg nedostatka kvalifikovane radne snage.

Kompanije se suočavaju i sa problemom nedostatka ne samo kvalifikovanih, već i onih ljudi koji bi u kompaniji bili obučeni za rad, te su se učesnici saglasili da bi države ZB morale da pronalaze bolje, novije načine kako bi smanjili odliv što je više moguće.

Razvoj industrije zapadnog Balkana kasni za EU

Region industrijski kasni za Evropskom unijom, ali zabeleženi su porasti i napredak u ovom polju u odnosu na prošle godine. Učesnici su se saglasili da bi do 2030. industrijski razvoj zemalja zapadnog Balkana trebalo da dostigne zapadnoevropski.

Ono što je velika nada privreda ovog regiona svakako je IT sektor, a države su to uvidele i krenule u proces digitalizacije privrednog sektora, uvidevši budućnost industrija.

Regionalna konferencija je zatvorena proslavom petnaestogodišnjice programa stipendija “Fondacije Zoran Đinđić”, čiji rad podržava i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a kroz ovih 15 godina, fondacija je stipendiju dodelila više od 700 stipendista.