Pomoć za početnike u poljoprivredi – 1,5 miliona dinara za mlade na selu

Autor
Objavljeno
Ažurirano

Opšte je poznato da mladi u potrazi za boljom zaradom i boljim načinom života masovno odlaze u gradove, ostavljajući za sobom seosko domaćinstvo, ali i veliki poljoprivredni potencijal. Ministarstvo poljoprivrede radi na podsticaju mladih poljoprivrednka, i ove godine im je pružilo mogućnost da dobiju kredit od 1,5 miliona dinara.

traktor na njivi

Čak 75 odsto kredita za početnike poljoprivrednike je bespovratno

Ministarstvo poljoprivrede želi da pruži priliku mladima koji za cilj imaju pokretanje ili proširenje poljoprivredne proizvodnje, ali nemaju odgovarajuća sredstva za neophodnu opremu i finansiranje same proizvodnje.

Prošle godine je Ministarstvo odobrilo 667 zahteva za kredit i isplatilo 459 miliona dinara. Za razliku od 2017. godine, kada je država davala startap kredite od 10 000 evra, mladi će ove godine moći da računaju na veći iznos. Biće u prilici da dobiju kredit za početnike poljoprivrednike u iznosu od 1,5 miliona dinara, od čega je čak 75% bespovratno, a slična stvar se dešava i sa novim programom za popularizaciju inovacija i preduzetništva.

Dobra vest je i to da će budući poljoprivrednici veliki deo sume dobiti unapred, uz redovno dokazivanje troškova računima. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede će kontrolisati sve investicije.

Ko može da dobije ovaj kredit?

Cilj ovih investicija jeste nabavka novih mašina, mehanizacija, ulaganje u razvoj i proširenje biljne proizvodnje, priprema poljoprivrednih proizvoda, kao i razvoj i unapređenje primarne stočarske proizodnje. Kome su ove investicije namenjene?

Uslovi za kandidate su sledeći:

  • Kandidat mora imati najmanje 18, a najviše 40 godina
  • Izmirene poreske obaveze prema državi
  • Investicija koja je u planu ne sme biti započeta niti finansirana drugim subvencijama
  • Registrovano poljoprivredno gazdinstvo

Žene i višečlane porodice u blagoj prednosti

Kako je navedeno u Pravilniku o podsticajima za podršku mladim poljoprivrednicima, neophodno je da kandidati koji žele da ulože u proizvodnju voća i povrća imaju određene površine zemljišta pod proizvodnjom tih kultura.

Ono što će takođe biti uzeto u obzir prilikom dodeljivanja kredita jeste to da li je podnosilac muškarac ili žena, pri čemu će žene imati 5 bodova više. Broj članova porodice će takođe donositi određene bodove (četiri člana porodice donose 9, a šest članova 15 bodova). I razvijenost mesta gde se realizuje ulaganje ulaziće u rangiranje.

U Srbiji mladi poljoprivrednici čine tri odsto populacije, dok je u Evropskoj uniji prosek čak duplo veći. Ovaj kredit je odlična prilika da se taj broj uveća i da naša zemlja iskoristi svoj poljoprivredni potencijal. Zvaničan konkurs biće raspisan uskoro!