Porast broja izdatih građevinskih dozvola za 8,5 odsto

Autor
Objavljeno
Ažurirano
radnici na gradilistu

Broj izdatih građevinskih dozvola raste i u 2018-toj godini. Do septembra ove godine, bio je 8,5 odsto veći nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima Republičkog saveta za statistiku, u prvih devet meseci 2018-te godine nastavljeno je i povećanje predviđene vrednosti radova, koja je iznosila 12,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

radnici na gradilistu

U septembru ove godine izdato je 1.761 dozvola, dok je u septembru prošle godine izdato 1.716 dozvola, što je za 2,6 odsto manje nego ove godine.

Glavni pokretači rasta BDP-a u Srbiji

Građevinarstvo i infrastruktura su u 2018-oj godini jedni od glavnih razloga zašto bruto domaći proizvod Srbije raste. Nakon što su sprovedene reforme u građevinarstvu i uvodene elektronske građevinske dozvole, u Srbiji se povećao broj aktivnih gradilišta.

U prethodne tri godine, broj gradilišta je porastao skoro tri puta. Sa 12.800 na kraju 2015-te godine, na više od 33.000 gradilišta u septembru 2018-te.

Najviše se grade zgrade

Čak više od 80 odsto izdatih građevinskih dozvola u septembru 2018-te godine odnosi se na zgrade. U septembru ove godine, prijavljena je gradnja 1.613 stanova, što predstavlja 10,2 odsto više u odnosu na isti period 2017-te godine.

Jedina priznata oblast na ovogodišnjoj Duing biznis listi je oblast izdavanja građevinskih dozvola. S obzirom na to da je u odnosu na prehodnu godinu smanjen ukupan broj za izdavanje svih potrebnih dozvola, smanjen je trošak i na cene pokretnosti, a povećan kvalitet gradnje.