Raspisan tender za strateškog partnera RTB Bor – Čeka se najbolja ponuda

Autor
Objavljeno
Ažurirano
unutrasnjost rudnika

Kako je već bilo najavljeno, Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko – topioničarski basen “Bor”. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana raspisivanja tendera.

unutrasnjost rudnika

Ko ima pravo da se prijavi?

Kako je planirano, tender će trajati do 20. avgusta, a u septembru će se započeti proces ocenjivanja ponuda, kako bi do kraja godine bila izabrana kompanija sa najboljom ponudom. Uslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara. Strateški partner koji ovim postaje vlasnik udela u RTB-u Bor može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Šta se očekuje od ponuđača?

Osim novčane dokapitalizacije, obaveza strateškog partnera biće da se zadrži svih 5000 zaposlenih, ali i da se otvore nova radna mesta. Prema rečima Aleksandra Antića, s obzrom na to da je biznis plan deo tenderske dokumentacije, očekuje se da će biti neophodan dodatni broj radnika.

Još jedno od ključnih pitanja na tenderu jeste procenat vlasništva, jer će država Srbija pitati ponuđače koliko traže, i ovo će takođe biti predmet sistema bodovanja. Poziv za RTB Bor je raspisan u listu Politika, a s obzirom da je u pitanju ozbiljan međunarodni tender, Antić najavljuje da će biti objavljen i u Fajnenšal Tajmsu.