SAMIT100 ponovo u Srbiji: Beograd domaćin posle sedam godina

Autor
Objavljeno
Ažurirano
sastanak

Centralna tema SAMIT100 koji će prvog i drugog oktobra biti održan u Beogradu je digitalna transformacija i kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učiniti “kvantni” skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona.

Hotel Hyatt Regency u Beogradu ugostiće biznis lidere iz Jugoistočne Evrope i najviše političke zvaničnike zemalja regiona na prvom i jedinstvenom skupu ovakve vrste u regionu. Namera organizatora je da se na zajedničkom susretu biznis lidera i državnika otvore perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija.

sastanak

200 učesnika o unapređenju ekonomske saradnje

Jedan od inicijatora SAMIT100 je Srpska asocijacija menadžera koja će zajedno sa Atlas fondacijom iz Crne Gore, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Združenjem menadžera Slovenije, Alkaloidom iz Makedonije, BBI Bankom i ASA Holdingom iz Bosne i Hercegovine okupiti više od dve stotine učesnika.

Među njima će biti predsednici Vlada država u regionu, ministri, visoki zvaničnici međunarodnih insititucija, privrednici kao i partnerske organizacije i mediji. Prethodni skup održan je u Skoplju prošle godine i glavna tema bila je povezanost u svim aspektima, uključujući saobraćaj i slobodan kargo prevoz u regionu.

Ranijih godina istaknuto je da vlade treba da privatizuju poljoprivredna zemljišta jer se ne koriste dovoljno efikasno. Jedan od zaključaka bio je i da pažnju treba posvetiti zajedničkim projektima međunarodnih finansijskih institucija i radu na EU projektima.

Cilj Inicijative SAMIT100 je da regionalnu saradnju uspostavi kao prioritetan zadatak u radu svake vlade u regionu, tako što će otvarati konkretna pitanja s ciljem da se napravi zajednički dogovor i ojačaju potencijali Jugoistočne Evrope.