Švajcarska ima najinovativniju ekonomiju, SAD beleži pad na listi

Autor
Objavljeno
Ažurirano
zastava svajcarske

Globalni indeks inovacija (The Global Innovation Index) svake godine pruža detaljne parametre inovacija na nivou 126 zemalja, koje predstavljaju 90,8% svetske populacije. I ove godine prvu poziciju na listi najinovativnije ekonomije zadržala je Švajcarska, dok Sjedinjene Države beleže pad na listi.

zastava svajcarske

Kina ušla u 20 najinovativnijih ekonomija

Kina se sa 22. pozicije ove godine popela na 17. mesto. Prema rečima Francisa Gurija, generalnog direktoa UN-ove Organizacije za svetsku intelektualnu svojinu, kineski brzi rast reflektuje stratešku odluku koju je postavio vrh rukovodstva, i najavljuje dolazak višepolarnih inovacija.

Kako se navodi u 11. po redu izveštaju Globalnog indeksa inovacija, kineska snaga inovacija postaje evidentna u više oblasti. Ako se u obzir uzmu apsolutne vrednosti i oblasti poput rashoda za istraživanje i razvoj, ali i broj istraživača, patenata i publikacija, Kina je trenutno prva ili druga u svetu u obimu koji zasenjuje ekonomije sa najvećim prihodima.

zastava kine preko ruke

Srbija i Crna Gora takođe na listi

Švajcarska se zadržala na prvom mestu, a iza nje slede Holandija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur. SAD, koje su prethodne godine zauzimale četvrto mesto, ispale su iz prvih pet na listi i pale na šestu poziciju.

Izveštaj je takođe izdvojio tri zemlje koje su se ove godine vratile na listu postignuća. Reč je o Mongoliji, Tajlandu i Crnoj Gori. Srbija se našla na 55. mestu. Prema indeksu, 20 ekonomija sa srednjim i nižim prihodima pokazale su se značajno boljima nego što bi moglo da se predvidi na osnovu njihovog nivoa razvoja. Južna Afrika, Kolumbija i Tunis su se po prvi put našle na ovoj listi.