Globalni indeks inovacija (The Global Innovation Index) svake godine pruža detaljne parametre inovacija na nivou 126 zemalja, koje predstavljaju 90,8% svetske populacije. I ove godine prvu poziciju na listi najinovativnije ekonomije zadržala je Švajcarska, dok Sjedinjene Države beleže pad na listi.

zastava svajcarske

Kina ušla u 20 najinovativnijih ekonomija

Kina se sa 22. pozicije ove godine popela na 17. mesto. Prema rečima Francisa Gurija, generalnog direktoa UN-ove Organizacije za svetsku intelektualnu svojinu, kineski brzi rast reflektuje stratešku odluku koju je postavio vrh rukovodstva, i najavljuje dolazak višepolarnih inovacija.

Kako se navodi u 11. po redu izveštaju Globalnog indeksa inovacija, kineska snaga inovacija postaje evidentna u više oblasti. Ako se u obzir uzmu apsolutne vrednosti i oblasti poput rashoda za istraživanje i razvoj, ali i broj istraživača, patenata i publikacija, Kina je trenutno prva ili druga u svetu u obimu koji zasenjuje ekonomije sa najvećim prihodima.

zastava kine preko ruke

Srbija i Crna Gora takođe na listi

Švajcarska se zadržala na prvom mestu, a iza nje slede Holandija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Singapur. SAD, koje su prethodne godine zauzimale četvrto mesto, ispale su iz prvih pet na listi i pale na šestu poziciju.

Izveštaj je takođe izdvojio tri zemlje koje su se ove godine vratile na listu postignuća. Reč je o Mongoliji, Tajlandu i Crnoj Gori. Srbija se našla na 55. mestu. Prema indeksu, 20 ekonomija sa srednjim i nižim prihodima pokazale su se značajno boljima nego što bi moglo da se predvidi na osnovu njihovog nivoa razvoja. Južna Afrika, Kolumbija i Tunis su se po prvi put našle na ovoj listi.