Traži se strateški partner za RTB Bor

Autor
Objavljeno
Ažurirano
masine i radovi

Izbor za strateškog partnera za RTB Bor se bliži, i uskoro će biti raspisan tender. Poslednje pripreme su u toku, a do sada je ozbiljno interesovanje pokazalo 11 kompanija, koje su potpisale ugovor o poverljivosti.

masine i radovi

Pripreme u toku

Kako je izjavio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u toku su poslednje pripreme za raspisivanje tendera, što će se desiti u narednih nekoliko dana. Ministarstvo rudarstva i energetike i njegovi zaposleni, u saradnji sa savetnicima i ljudima iz RTB Bora rade na tome da se taj posao uradi na najkvalitetniji način, u skladu sa najboljim interesom Srbije.

U prethodnom periodu više stranih rudarskih kompanija, iz različitih delova sveta, su se upoznale sa RTB-om i pokazale interesovanje, pa se od njih i očekuje da će učestvovati. Očekuju se vrlo ozbiljne ponude.

Kinezi imaju ozbiljne šanse

Prema rečima Aleksandra Antića, u proteklih godinu i po dana je 11 kompanija radilo “nju dilidžens” i potpisalo ugovor o poverljivosti. Najviše su se interesovale kineske kompanije, zatim ruske i kanadske, jedna turska kompanija, kao i kazahtansko – evropski konzorcijum.

Kako je ministar Antić izjavio, Kinezi su postali giganti u privrednom i industrijskom životu, i ukoliko prepoznaju strateški interes za RTB i iznesu ozbiljne ponude, imaće i velike šanse.

S obzirom na to da je RTB Bor strateška kompanija za Srbiju, i da ima veliki uticaj na njenu ukupnu ekonomiju, kao i kapitalni uticaj na istočnu Srbiju, strateško partnerstvo se posmatra kao razvojni projekat koji treba da obezbedi dugoročno stabilno funkcionisanje, kao i povećanje proizvodnje. Sve ovo će imati veliki uticaj na BDP.

Od strateškog partnera se očekuje da dokapitalizuje RTB, odnosno da uloži u nove investicije u rudarstvo. Do sada su izgrađene nova topionica, nova fabrika sumporne kiseline, a takođe je uloženo u opremu i flotacije. Investicije u rudarstvo su sada potrebne kako bi se povećala proizvodnja.