Ugovorena slobodna trgovina između Japana i EU

Autor
Objavljeno
Ažurirano
rukovanje

Nakon pet godina pregovaranja, EU i Japan su potpisali prvi, zajednički, sveobuhvatni Sporazum o slobodnoj trgovini. Sporazum, kojim će biti otklonjeno 99 odsto carina između ove dve strane, stupiće na snagu 2019. godine.

rukovanje

Šta će doneti Sporazum o slobodnoj trgovini?

Ovaj ambiciozni trgovinski pakt, kojim nastaje najveća svetska otvorena ekonomska zona, obuhvatiće trgovanje u vrednosti od gotovo trećine svetskog BDP-a i uticanje na 600 miliona ljudi. Ovaj ugovor označava ukidanje carina između dve strane.

Sporazum ukida 99 odsto uvoznih tarifa na japansku robu u EU, i za sada oko 94 odsto carina na evropski uvoz iz Japana. Očekuje se da narednih godina i ovaj procenat poraste na 99 odsto. Trenutna razlika je posledica izuzetaka napravljenih kod neke roba, kao što je pirinač, koji je kulturološki i politički osetljiv proizvod koji Japan štiti decenijama.

Kada je reč o proizvodima koje Evropa izvozi u Japan, to su ubedjivo najviše mlečni proizvodi. Evropske kompanije trentno u Japan izvoze opremu u vrednosti od 100 milijardi dolara. S druge strane, Japan na Starom kontinentu najviše prodaje automobile.

Predsednik Evropske komisije Žan – Klod Junker je izjavio da postignut dogovor odgovara obema stranama, i da njime Japan i EU udaraju temelje za novo promišljanje budućnosti slobodne trgovine.

Ugovor o razmeni podataka

Potpisan ugovor sadrži i Ugovor o razmeni podataka. Kako prenosi Evropska komisija, ovim Sporazumom je stvoren najveći svetski ekonomski prostor, u kojem se podaci razmenjuju uz poštovanje najviših standarda o zaštiti podataka. U Japanu važe standardi jednaki onima u EU, kada je reč o informacijama Evropljana koje se tamo obrađuju.

Sličan ugovor je trebalo da bude potpisan pre godinu i po dana između Japana i Sjedinjenih država, međutim Donald Tramp je iznenada odlučio da se povuče iz ovih pregovora. Pakt između EU i Japana stigao je u momentu strahovanja da će trgovinski rat između Kine i SAD-a umanjiti ulogu slobodne trgovine u globalnom ekonomskom sistemu.