Ukidanje trgovinskih barijera u Prištini

Autor
Objavljeno
Ažurirano
uvoz robe

Nedavno uvedene barijere za uvoz velikog broja poljoprivrednih proivoda u Prištini su, kako su saopštile prištinske vlasti, ukinute. Kako ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić najavljuje, očekuje se da će u najkraćem mogućem roku biti skinute sve trgovinske barijere u razmeni robe u regionu CEFTA.

uvoz robe

Postojeće carine će izazvati kontramere

Rasim Ljajić je na sastanku u Beogradu razgovarao sa predstavnicima vlada Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore koje su zajedno sa Srbijom pozvali Prištinu da bez odlaganja ukine carine i na preostale proizvode na koje je ranije uvela taksu od 30 odsto. Ovim carinama se direktno krši regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA.

Ministar trgovine je saopštio je je u Prištini odučeno da se ukinu carine samo na određene proizvode, a da će uvoz nekih namirnica, kao što su paprika, grožđe, maline i kupine i dalje biti carinjen.

Dok Priština ne povuče sve zaštitne mere, zemlje regiona mogu u skladu sa svojim ekonomskim interesima da preduzmu kontramere. Ljajić je izjavio da je cilj da se to izbegne, jer nikakav trgovinski i carinski rat neće nikome ništa doneti, već je zbog mera Prištine trpeti svi, uključujuči i KiM.

Oštećene zemlje u regionu

Od prištinskih vlasti se očekuje da ukinu i dodatne akcije na uvoz građevinskih blokova i brašna iz Srbije, zatim carina na mleko i mlečne proizvode iz Bosne. Crna Gora je oštećena tehničkim preprekama za uvoz piva na KiM.

Kukuruz koji Srbija izvozi na KiM izuzet je iz zaštitnih mera, rekao je Ljajić i naveo da Srbija godišnje isporuči tu žitaricu u vrednosti od osam miliona evra na KiM. Makedonija je najviše pogođena ovim merama. Ova zemlja je izvozila 100 i 150 tona voća i povrća, dok je u danima nakon uvedenih mera izvezeno 10 dana.

Najavljeno je da će operativno telo rešavati probleme u trgovini u regionu CEFTA u realnom vremenu dok se ne donese dodatni protokol 7 CEFTA sporazuma o rešavanju sporova.