Za 2019. godinu najavljen manji porez na zarade i brži povraćaj PDV-a

Autor
Objavljeno
Ažurirano
novac u novcaniku

Ministar finansija Siniša Mali najavio je dobre vesti za privrednike. Naredna godina doneće manji porez na zarade, ali i brži povraćaj PDV-a za privrednike koji na to imaju pravo. Tokom ove godine biće završen kompletan predlog kako bi se od januara naredne godine počelo sa sprovođenjem mera.

novac u novcaniku

Na PDV će se čekati manje od zakonskog roka

Prema rečima ministra finansija, prva stvar na kojoj će se intenzivno raditi jeste ubrzavanje povraćaja PDV-a privredi i privrednim subjektima. Kako zakonska odredba kaže, rok za povraćaj je 45 dana.

Ukoliko sva potrebna dokumentacija bude u redu, privrednici neće morati toliko da čekaju. Cilj je da povraćaj dobiju što pre, kako bi imali veću likvidnost i kako bi se ubrzao proces donošenja poslovnih odluka.

Sledeći korak jeste smanjenje poreza na zarade od januara sledeće godine. Ovo su sjajne vesti za privrednike, koji su na njih čekali deceniju, ili čak dve. Porez na zarade trenutno iznosi deset odsto i niži je od doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje. Ova godina donela je i povećanje neoporezivog dela plate na 15 000.

Podrška manjim preduzećima

Mikro, mala i srednja preduzeća čine 99% naše privrede po broju firmi, a takođe čine 56% BDP-a naše zemlje sa brojem zaposlenih od skoro 840 000 ljudi. Siniša Mali naglašava da su ova preduzeća stub razoja naše ekonomije, i da smo dužni da ih podržimo kao država.

Prošle godine je izdvojeno 18,2 milijarde dinara za podsticaj MSP, od čega su 7,6 bila bespovratna sredstva. Vlada želi da obezbedi i što više sredstava iz EU fondova, kako bi se privrednicima obezbedili jeftini izvori finansiranja.

Trenutno prema rečima ministra finansija ne postoji nijedan loš ekonomski pokazatelj u Srbiji. Prvih šest meseci ove godine obeležila je nikad niža inflacija, koja iznosi od jedan do dva odsto, ali i suficit u bužetu Srbije koji iznosi više od 30 milijardi dinara.